Drachtstercompagnie, Drachtster Kompenije, Bernardus Nieuwenhuis, Nakke, Historie, Dr.Compagnie, HKDK, Histoaryske Kommisje Drachtster Kompenije, Dr.Compagnie

Persbericht

Presentatie boek over schilder Bernardus Nieuwenhuis

 

Op zaterdag 29 juni aanstaande verschijnt het boek NAKKE - Bernardus Nieuwenhuis 1912-2001. Syn wurk en syn libben. Het boek is samengesteld en uitgegeven door de Histoaryske Kommisje Drachtster Kompenije. De officiële presentatie en de overhandiging van het eerste exemplaar vinden plaats op zaterdag 29 juni 2013 bij de Aldheidskeamer, Fallaetswei 17 in Drachtstercompagnie, 's middags om 14.30 uur.

 

Bijna twee jaar is de Histoaryske Kommisje Drachtster Kompenije bezig geweest met het vervaardigen van het boek. Daarvoor zijn ruim 500 schilderingen van Nieuwenhuis gefotografeerd. Deze zijn in kleur afgebeeld en voorzien van een korte begeleidende tekst.

 

In het boek wordt ook ruimschoots aandacht besteed aan het leven van Bernardus Nieuwenhuis. Naast de schildersactiviteiten komen zijn andere liefhebberijen aan bod: toneelspelen, musiceren en vissen. De teksten daarover zijn verluchtigd met vele foto's, die onder andere betrekking hebben op toneelvereniging Meiïnoar ien, voetbalvereniging TFS en muziekvereniging Polyphonia. De Friese teksten zijn allemaal in een Nederlandse vertaling achterin het boek opgenomen, waardoor het boek optimaal toegankelijk is.

 

Uiteraard is het boek interessant voor kunstliefhebbers. Duidelijk wordt dat Nieuwenhuis bij zijn landschappen, dorpsgezichten en stillevens een veelheid aan technieken hanteerde. Daarnaast zullen degenen met belangstelling voor de regionale en plaatselijke geschiedenis en voor het landschap van het oostelijk deel van Fryslân veel plezier aan deze uitgave beleven.

 

Het boek verschijnt in A4-formaat, telt 208 bladzijden, is gebonden en is in full colour gedrukt. Dankzij een financiële bijdrage van onder meer het Durk Pultrum Fonds uit Boelenslaan, de Compagnons der Vaarten en het Vallaat uit Rottevalle en de gemeente Smallingerland kan deze prachtig verzorgde uitgave worden aangeboden voor 20 euro.

 

Iedereen die belangstelling heeft voor het boek over Bernardus Nieuwenhuis, kan op zaterdagmiddag 29 juni na de officiële presentatie om 14.30 uur een exemplaar kopen bij de Aldheidskeamer, Fallaetswei 17 te Drachtstercompagnie. Belangstellenden voor de presentatie kunnen daar vanaf 14.00 uur terecht. Wie na 29 juni een exemplaar wil aanschaffen, kan contact opnemen met de Histoaryske Kommisje Drachtster Kompenije: website: www.hkdkdrachtstercompagnie.nl; e-mail: hkdk@hotmail.com.

Maak jouw eigen website met JouwWeb